Acordul de recunoaştere a vinovăţiei in cazul infractiunilor privind dreptul afacerilor

Care sunt aceste infractiuni?

  • Evaziune fiscala (inclusiv cele rezultate din tranzactiile intracomunitare)
  • Frauda in domeniul bancar
  • Accesarea fondurilor europene
  • Regimul achizitiilor publice
  • Coruptie si infractiuni asimilate
  • Abuz in serviciu
  • Spalarea banilor
  • Bancruta frauduloasa si alte infractiuni in legatura cu starea de insolventa sau interioare acesteia
  • Piata de capital Inselaciune in conventii/cu instrumente de plata

Procedura specială a acordului de recunoaştere a vinovăţiei este nouă in NCPP şi presupune o schimbare radicală a procesului penal român, fiind reglementată cu scopul reducerii duratei de judecare a cauzei, al simplificării activităţii din cadrul urmăririi penale şi al reducerii costurilor pentru părţile din proces şi pentru statul român. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei reprezintă o înţelegere prin care inculpatul îşi recunoaşte vinovăţia şi acceptă aplicarea unei sancţiuni penale, iar procurorul este de acord cu aplicarea unei pedepse într-un fel, cuantum şi formă de executare acceptabile pentru inculpat.

Probleme de drept:

Se poate considera că acordul de recunoaştere a vinovăţiei se încheie între inculpat şi procurorul de caz [art. 478 alin. (1) NCPP], în condiţiile în care limitele încheierii acordului se stabilesc a priori de către procurorul ierarhic superior [art. 478 alin. (2) NCPP], iar efectele acordului de recunoaştere a vinovăţiei trebuie avizate, a posteriori, de către procurorul ierarhic superior [art. 478 alin. (4) NCPP]?

ART. 208 Noul cod de procedura penala 2014 Verificarea măsurilor preventive în cursul judecăţiiÎn cazul în care procurorul ierarhic superior nu avizează efectele acordului de recunoaştere a vinovăţiei, sau instanţa respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei [art. 485 alin. (1) lit. b) şi alin. (2) NCPP], ce se întâmplă cu înscrisul în care a fost consemnat acordul de recunoaştere a vinovăţiei? Va fi ataşat dosarului cauzei? Va putea fi utilizat în favoarea sau în defavoarea inculpatului?

Care este raţiunea pentru care inculpaţii minori au fost excluşi din categoria persoanelor care pot încheia acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, în condiţiile în care încheierea de către minor a unui astfel de acord îi poate crea o situaţie mai avantajoasă decât în cazul judecării cauzei în procedura normală?

Procedura în fata instanţei mai poate fi considerată necontradictorie [art. 484 alin. (2) NCPP], în condiţiile în care instanţa, prin sentinţa pronunţată asupra acordului, poate să creeze pentru inculpat o situaţie mai uşoară decât cea consemnată în acord [art. 485 alin. (1) lit. a) NCPP], ori între inculpat şi partea civilă nu s-a încheiat o tranzacţie sau acord de mediere, iar partea civilă este ascultată de instanţă [art. 484 alin. (2) NCPP]?

Noul Cod de Procedură Penală 2014, Partea Specială, Titlul IV. Proceduri speciale, Capitolul I. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei, art. 478 – art. 482.

Titularii acordului de recunoaştere a vinovăţiei şi limitele acestuia

Art. 478. – În cursul urmăririi penale, după punerea în mişcare a acţiunii penale, inculpatul şi procurorul pot încheia un acord, ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei de către inculpat. Efectele acordului de recunoaştere a vinovăţiei sunt supuse avizului procurorului ierarhic superior.

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei poate fi iniţiat atât de către procuror, cât şi de către inculpat. Limitele încheierii acordului de recunoaştere a vinovăţiei se stabilesc prin avizul prealabil şi scris al procurorului ierarhic superior. Dacă acţiunea penală s-a pus în mişcare faţă de mai mulţi inculpaţi, se poate încheia un acord de recunoaştere a vinovăţiei distinct cu fiecare dintre aceştia, fără a fi adusă atingere prezumţiei de nevinovăţie a inculpaţilor pentru care nu s-a încheiat acord. Inculpaţii minori nu pot încheia acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Obiectul acordului de recunoaştere a vinovăţiei

Art. 479. – Acordul de recunoaştere a vinovăţiei are ca obiect recunoaşterea comiterii faptei şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi priveşte felul şi cuantumul pedepsei, precum şi forma de executare a acesteia. Condiţiile încheierii acordului de recunoaştere a vinovăţiei.

Art. 480. – Acordul de recunoaştere a vinovăţiei se poate încheia numai cu privire la infracţiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult 7 ani. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei se încheie atunci când, din probele administrate, rezultă suficiente date cu privire la existenţa faptei pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi cu privire la vinovăţia inculpatului. La încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, asistenţa juridică este obligatorie. Inculpatul beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei amenzii.

Criminalitate Informatica Infractiuni Informatice: Noul Cod Penal

AVOCAT COLTUC MARIUS

Leave a comment